Comunicat de presa

Interzicerea publicității și sponsorizării în domeniul jocurilor de noroc nu a redus numărul de jucători din Moldova, ci a favorizat doar migrația jucătorilor spre site-uri de profil rusești, înregistrate în jurisdicții off-shore. Timp de numai 4 luni de la începutul acestui an, numărul moldovenilor care aleg să joace pe site-uri ilegale a crescut cu peste 66%. Iar modificarea propriu-zisă a legii a fost făcută contrar avertizărilor Ministerului Finanțelor despre riscuri iminente pentru bugetul de stat.

 

Autorul proiectului de modificări legislative nu a ținut cont nici de avizul Direcției Generale Juridice a Parlamentului, prin care se constata că documentul nu era suficient de argumentat și nu a trecut toate etapele de dezbateri.

 

La aceste concluzii a ajuns organizația neguvernamentală Legal Business Monitor, în urma efectuării unei analize a problemei date.

 

Studiul notează că veniturile asigurate la bugetul de stat din activitatea "Loteriei Naționale a Moldovei" au crescut de la 460 mii lei în 2012 la 65,5 milioane lei (!) în 2021. Întreprinderea de stat "Loteria Națională a Moldovei" a înregistrat cea mai bună dinamică a creșterii veniturilor din vânzări în comparație cu alte companii de stat (2016-2021). Acești indicatori financiari reflectă în mare parte piața recuperată, la acel moment, de la companiile offshore fără autorizație de activitate în țara noastră.

 

Cu toate acestea, potențialul de venituri al statului din acest domeniu este mult mai mare. Și asta pentru că, anual, sute de milioane de lei sunt depuse de către jucătorii moldoveni pe site-uri din off-shore doar prin intermediul sistemelor online de plăți. Iar în 2020, suma vizată a depășit o jumătate de miliard de lei (!), conform datelor BNM. Aceste sume nu includ plățile făcute prin intermediul cardurilor bancare, ceea ce înseamnă că cifrele finale sunt considerabil mai mari.

 

Creșterea veniturilor statului din jocurile de noroc este direct proporțională cu eforturile autorităților de reglementare de a combate jocurile de noroc ilegale. Acest lucru s-a observat clar în 2021 , când Republica Moldova a început să blocheze pentru prima dată accesul la site-urile de jocuri de noroc neautorizate. În același timp, operatorii sistemelor de plăți au început să restricționeze operațiunile destinate acestor site-uri. Ca urmare a măsurilor luate, sumele încasate de organizatorii de loterii și pariuri sportive online ilegale au scăzut la 155,5 milioane de lei (doar pentru sistemele de plată online). În același timp, 536 de milioane de lei au fost transferate în acest mod către singurul site de stat.

 

Cu toate acestea, contrar angajamentelor asumate, guvernul modifică periodic impozitarea câștigurilor din jocurile de noroc și legile din acest domeniu, ceea ce oferă un avantaj considerabil pentru companiile offshore. Iar cele mai recente modificări (din ianuarie 2022), care au majorat impozitul pe câștiguri cu 50% și au interzis totalmente publicitatea jocurilor de noroc și activitățile de sponsorizare pentru acest sector, au pus în pericol toate eforturile și realizările anterioare ale autorităților în acest domeniu.

 

Companii ilegale offshore de jocuri de noroc:

- nu plătesc impozite la bugetul de stat al Moldovei

- nu rețin impozitul din câștiguri

- admit minorii

- nu verifică identitatea și sursa mijloacelor bănești ale jucătorilor

- nu poartă răspundere în fața jucătorilor

-  ignoră interdicția pentru publicitate

-  utilizează orice instrumente de promovare

- nu direcționează veniturile sale pentru cultură, educație, sport și alte scopuri social-importante.

 

Experiența țărilor europeane arată că introducerea restricțiilor pentru afacerile legale cu jocuri de noroc poate fi un avantaj pentru sectorul tenebru. Prin urmare, astfel de acțiuni din partea statulu ar trebui să se bazeze pe o analiză a riscurilor și impactului.

 

Pe lângă faptul că nu au prezentat analize financiare, autorii modificării legislației nu au adus nici argumente și date sociologice privind gradul de dependență de jocurile de noroc în Moldova. Primul sondaj de acest gen, efectuat la comanda Legal Business Monitor de compania iData (deja după intrarea în vigoare a legii modificate), nu a scos la iveală vreun indicator critic.

 

Nu au fost propuse programe de prevenire și combatere a dependenței (după exemplul țărilor europene) și nici folosirea veniturilor din jocurile de noroc pentru domenii social-importante: cultură, educație, sport. În consecință, numărul jucătorilor nu a scăzut; aceștia au început doar să migreze către site-uri ilegale.     

 

Legal Business Monitor consideră oportună revizuirea restricțiilor pentru întreprinderea de stat „Loteria Națională a Moldovei” și intensificarea luptei împotriva pieței tenebre. Veniturile obținute din activitatea întreprinderii de stat să fie utilizate inclusiv pentru dezvoltarea domeniilor social-importante și pentru rezolvarea problemelor dependenței de jocurile de noroc, în cazul în care acestea sunt identificate.

 

Legal Business Monitor este o organizație neguvernamentală care își propune să analizeze eforturile statului în domeniul controlului industriilor de tutun, alcool și jocuri de noroc; să promoveze cele mai bune practici internaționale din aceste sectoare, dar și să atragă atenția asupra potențialilor oportunități și riscuri pentru stat, societate și afaceri legale.

 

Descarcă proiectul - .doc

Descarcă prezentarea proiectului - .pdf

Detalii

  • Data Data : mai 2022
  • e-mail: e-mail: : office@legal-monitor.md

Coordonatele