Ucraina aplică sancțiuni față de o companie europeană, care intermediază plățile pentru site-uri ilegale de jocuri de noroc, inclusiv „1xBet”

Președintele Ucrainei, Volodimer Zelenski, a semnat decretul de aplicare a sancțiunilor față de compania letonă „Royal Pay Europe”, partener al casei de pariuri „1xBet”, scoasă în afara legii în Ucraina. Este vorba despre o entitate economică europeană, specializată în intermedierea tranzacțiilor destinate site-urilor ilegale de jocuri de noroc.

 

Potrivit documentului semnat în data de 12 ianuarie, „Royal Pay Europe”, o companie cu rădăcini rusești, prestează servicii din domeniul comerțului electronic, dar și de prelucrare a plăților electronice. Printre partenerii săi este „1xBet”. În 2017, compania vizată a fost licențiată în Marea Britanie, ceea ce i-a permis să accepte plăți și să deservească tranzacții prin intermediul cardurilor în jurisdicții europene și cea britanică.

 

Conform deciziei Consiliului Securității Naționale și Apărării din Ucraina, sancțiunile față de „Royal Pay Europe” se aplică pentru o perioadă de 5 ani și prevăd blocarea activelor sale în Ucraina, interdicția de retragere a capitalului său din țară, suspendarea executării obligațiunilor financiare și economice, precum și interdicția de participare la privatizarea sau închirierea proprietății de stat și limitarea drepturilor companiei vizare de gestionare a valorilor mobiliare.

 

Fiscul de la Kiev a blocat deja peste 2 miliarde de hrivne (echivalentul a peste 50 de milioane de euro) pe conturile conectate la „Royal Pay Europe”.

 

Unian.net scrie, citând surse din administrația prezidențială de la Kiev și din Consiliul Securității Naționale și Apărării că următorul pas este includerea în lista de sancțiuni a „1xBet”, a SRL „Tvoia bettingovaia compania”, care reprezintă casa de pariuri în Ucraina, dar și trei cetățeni ruși, fondatori ai „1xBet” – Roman Semiohin, Serghei Karshkov și Dmitri Kazorin. Se ia în calcul aplicarea de sancțiuni și față de alte companii ucrainene, care au ajutat casa de pariuri rusească să se lanseze pe piața din Ucraina.

 

Casa de pariuri „1xBet” a fost interzisă în Ucraina, în septembrie anul trecut, după 6 luni de activitate. Licența i-a fost oferită în luna martie 2022, după începutul războiului. Argumentele finale care au dus la anularea autorizației au venit de la Biroul de Securitate Economică. Anterior, jurnaliștii de investigație de la portalul informnapalm.org au făcut publice noi detalii, prin care demonstrează că activitatea „1xBet” ar avea drept scop colectarea informațiilor personale ale ucrainenilor și finanțarea, prin câștiguri false, a activităților subversive pe teritoriul Ucrainei.

 

„1xBet” este interzisă și în Republica Moldova, dar continuă să-și desfășoare activitatea. Compania nu plătește niciun impozit la bugetul de stat și își face nestingherit publicitate în mediul online, contrar interdicției impuse de lege. Mai mult, „1xBet” recurge la falsuri pentru a induce în eroare operatorii de plăți, ca să primească în continuare bani de la jucătorii moldoveni. Astfel, orice tranzacție cu destinația pariuri sportive trebuie să fie efectuate prin codul Merchant Category Code (MCC) 7995, care a fost blocat de băncile din Moldova. Cu toate acestea, plățile sunt efectuate în favoarea „1xBet” prin intermediul altor coduri, legate de jocuri video, servicii de consultanță, etc, ceea ce reprezintă o gravă abatere de la lege. Mai mult, casa ilegală de pariuri recurge la serviciile companiilor de plăți din Africa și Asia sau la plăți P2P (de la persoană la persoană).

 

Potrivit estimărilor făcute de Legal Business Monitor, în baza datelor Băncii Naționale a Moldovei, sute de milioane de lei ajung, anual, la case de pariuri ilegale. Volumul maxim a fost înregistrat în 2020, când suma plăților efectuate prin intermediul cardurilor bancare a depășit 500 de milioane de lei.

Detalii

  • Data: Data: : 18.01.2023
  • e-mail: e-mail: : office@legal-monitor.md

Coordonatele